Tükör falburkolat tulajdonságai


A tükör egy meglehetősen népszerű anyag, amely számos területen használható, legyen szó otthoni vagy üzleti környezetről. A következőkben bemutatjuk a tükör alapvető tulajdonságait és fő szempontjait, hogy segítsünk neked kiválasztani a számodra legmegfelelőbb változatot.

1. Vastagság

A tükrök különböző vastagságúak lehetnek, amelyek az adott felhasználási területtől és a kívánt mérettől függenek. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a tükör, annál nagyobb felületeken dolgozhatunk vele. A minimális vastagság manapság 3 mm, melyet bútorlapokra használunk a bútorvasalatok terhelésének minimalizálása érdekében. A tükör súlya 2,5kg/m2/mm. Ezt mindenképp figyelembe kell venni! Teljes alátámasztás esetében a 4 mm vastagság kisebb méretekben már elegendő lehet, de 4 m2 felett a 5-6 mm tükör használatát preferáljuk mind a beépíthetőség, mind a biztonsági szempontok okán. A tükör falburkolatok jellemzően 3-6 mm vastagságúak. 4-6 mm vastagságban a csempével, vagy egyéb falburkolattal egysíkban is beépíthető.

2. Feldolgozás

A tükrök feldolgozása egy fontos lépés. az éleket csiszolni szükséges az esztétikus megjelenés és a balesetmegelőzés végett. A csiszolás típusa határozza meg a tükör megjelenésének minőségét és a stílusát. Megkülönböztetünk zámolt, élfény csiszolt, fazettázott éleket. A zámolás egy egyszerű, funkcionális csiszolás, amely esztétikai élményt nem nyújt, de a vágott él biztonságos lesz, a KP csiszolás során a tükör éle speciális polírt kap, melytől modern és esztétikus megjelenést nyújt. A fazettázás a tükörlapok szélén 10-30 mm közti méretben annak felületét szögben megtöri.

A csiszoláson túl szükséges lehet furatokat elhelyezni: konnektor és kapcsolók és lámpatestek gyakran kerülnek a tükörfalakra, ezekhez speciális kivágás szükséges.

3. Beépítés

A tükrök beépítése és szállítása kisebb méreteknél csak némi ügyességet igényel, a nagyobb méreteknél szükség lehet speciális eszközökre és szaktudásra is. A tükör ugyanis meglehetősen könnyen törik, ameddig nincs rögzítve, ez balesetveszélyes lehet. Beépítésnél a tükör síkjára kell nagyon odafigyelni, kiváltképp, ha a falburkolattal egysíkban szeretnénk építeni. A precíz beépítés feltétele a pontos felmérés. Érdemes átlókat és szögeket is mérni, ugyanis a falak szinte sosem pontosak. Ehhez rendelkezésre állnak speciális és egyszerű lézeres műszerek is. A rögzítés tekintetében korszerű megoldás a ragasztás, melyhez számtalan csúcsminőségű terméket találunk, de arra mindig figyeljünk, hogy neutrális változatot használjunk.

4. Ár

Az ár az egyik meghatározó tényező, amikor tükör burkolat mellett döntesz. A tükrök ára alapvetően a mérettől, a beépítés körülményeitől, az anyagok színétől, vastagságától, megmunkálásától és a minőségtől függ. A vékonyabb és egyszerűbb kivitelű tükrök általában olcsóbbak, míg a vastagabb és magasabb minőségű tükrök ára magasabb. A megfelelő ár/érték arány könnyen megtalálható a felület nagyságának és a beépítési helyszín, illetve speciális igények ismeretének figyelembevételével. Kapcsolati elérhetőségeink bármelyikén szívesen segítünk ezzel kapcsolatban!

5. Színek

A színek tekintetében választhatunk bronz tükröt a melegebb tónusok mellé és szürke tükröt a hűvös árnyalatokhoz. A hagyományos ezüst tükör 2 féle verzióban érhető el, a sima klasszikus és az optiwhite tükör felületében, amely zöldes hatástól mentesen, igazi kristálytiszta eleganciát nyújt. Az enteriőr tervezésekor mindenképp figyelembe kell venni, hogy a tükör anyaga meglehetősen hideg és kemény hatást kelt, érdemes tehát finom, soft anyagokkal kombinálni. Remek megoldás ehhez a szőnyeg, a tapétával, a szövet… A fa hatású felületek szintén remek társai a tükör falburkolatnak. Inspirációt és segítséget a bemutatóteremben szívesen adunk a fentiekhez!

6. Méretek és lehetőségek

A tükrök számtalan méretben beépíthetőek. Sőt 255×321 cm közt bármekkora méretben készíthetőek és építhetőek. így könnyedén megtalálhatod a számodra ideális variációt, hogy tökéletesen illeszkedjenek az adott helyiségbe vagy felhasználási célokhoz. Nem új divat, de jelenleg újra népszerű a keretbe épített tükör, ehhez speciális képkeret léceket, vagy 108 féle színből választott fém profilokat használhatunk.

Bízunk benne, hogy ez az útmutató segített jobban megismerni a tükröket és számos szempontot, amelyeket figyelembe kell venni a tervezéskor. Éppen ezért javasoljuk, hogy előzetesen, alaposan tájékozódj, konzultálj szakértővel és a különböző lehetőségeket mérlegelve, hozd meg a legjobb döntést!

Egyedi tükör